4GL web ontwikkeltaal EGL van IBM

Tags:

Het programmeren met 4GL systemen gaat 10 of meer keer sneller dan 3GL zoals C# van Microsoft, Met de komst van web applicaties is de aandacht verlegd naar 3GL frameworks. Waar zijn de 4GL's voor web development gebleven?

Een web omgeving is complex. De componenten zijn talrijk. Naast de programmertaal zijn een IDE, database, web server en browser nodig. De eisen voor de beveiliging van gegevens en applicatie zijn hoger.
Een desktop 4GL systeem had alle elementen in zich om een applicatie te ontwikkelen. Een op een conversie van een bestaand 4GL naar web blijkt (tot nu toe) onmogelijk.
Neem bijvoorbeeld Visual Foxpro van Microsoft. De laatste versie stelt de programmeur in staat om web services te bouwen. I.p.v. eigen Foxpro database biedt Microsoft haar eigen SQL server aan. En voor de bouw van UI moest men C# leren. Een teken van zwakte van Microsoft?

En uitgerekend komt juist IBM met een 4GL oplossing. EGL is een nieuwe taal voor visueel web ontwikkeling die gebruik maakt van Eclipse Rich UI. EGL genereert de Java code die in de browser draait. De ontwikkelaar hoeft niets van Java of HTML te weten.
EGL werkt met aantal databases zoals MySql, Oracle, Microsoft SQL server, Derby, Informix en natuurlijk eigen DB/2.

Is EGL een alternatief voor VFP ontwikkelaar die web applicaties wil ontwikkelen? Ja, mits men twee tekortkomingen van EGL wil accepteren:
-    EGL kent geen objecten technologie
-    Het begrip form (zoals in Adobe Flex RIA) is onbekend.

EGL Community Edition is geconfigureerd voor Apache Tomcat web server en Apache Derby database. Deze versie is gratis beschikbaar op de IBM site.